Színházi darab gondolkodtatott el a környezetvédelemről, napelem rendszer lett a vége

Az irodalom, a filmművészet és a színház is életem fontos részei. Olyan családban nőttem fel, ahol a kulturális programok voltak a napok, hetek fénypontjai. A társadalmi problémákról és a különböző művészetekről tudtunk mindig a legtöbbet beszélgetni – vagy esetenként vitázni.

A hozzám hasonlóan igencsak szociálisan érzékeny unokatesómmal tekintettünk meg néhány hónapja egy disztópikus színdarabot a helyi színházban. Bár az előadás lenyűgöző volt, teljesen lesújtva hagytuk el a helyszínt, és beültünk még egy pohár borra átbeszélni a látottakat. Az ilyen műveket tartom igazán jelentősnek, amelyek ennyire elemi erővel hatnak ránk. A darab lényege ugyanis az, hogy valamikor századunk végén járva (azaz a jelennél cirka 70-80 évvel később) mutatja be, mi vár ránk, ha tovább folytatjuk Földünk energiáinak ilyen fokú kizsigerelését, túlfogyasztunk és továbbra is “túlnépesedünk”. A díszlet- és a jelmeztervező is nagyon eltalálta a lényeget, ugyanis a sivárság, szenvedés és kilátástalanság üvöltött a színpadról. Anyaként nem tudtunk nem arra gondolni, hogy mi van akkor, ha ez fog történni a gyerekeinkkel és unokáinkkal? Ha nem sikerül tenni ellene? A kutatók ugyanis sürgetik a vezetőket, sőt állítják, hogy már most el vagyunk késve, de azért pár évünk még van arra, hogy mentsük a menthetőt. Borzasztó belegondolni ebbe! Bár igyekszem a mindennapokban tudatosan élni, sosem tiszta teljesen a lelkiismeretem. Hazaérvén nem hagyott nyugodni egy színházi beszélgetés foszlánya a szomszéd páholyból a napelemekkel kapcsolatosan, amelyek telepítését már régóta fontolgattam, ezért úgy döntöttem, rákeresek a neten. Jó döntésnek bizonyult, mert egy szuper weboldalt találtam.

A weboldalra a “Napelem rendszer családi házra 2021-ben” keresőkifejezés által leltem rá, és a sok hasznos információ csak még jobban meggyőzött arról, hogy napelem rendszert szeretnék az otthonomba.

Mint olvastam, a napenergia az egyetlen megújuló energiaforrás, amely a háztartások számára is jól hasznosítható, ellentétben a szél- és vízenergiával. A napelemek három fő típusa a következő: monokristályos, polikristályos és vékonyrétegű napelemek. Ezek különböző teljesítményt biztosítanak, ám ez nagyban függ a telepítés helyének környezeti adottságaitól is (pl.: éghajlat, árnyékoltság). Ezért is fontos, hogy a megfelelő napelem kiválasztásához szakértői segítséget kérjünk, hiszen az ingyenesen igényelhető alkalmassági felmérés során ők állapítják meg, melyik napelem a legjobb választás számunkra.

Mindezt a helyszíni felmérést egy űrlap segítségével igényelhetjük meg a weboldalon, ahol a nevünkön és elérhetőségünkön kívül elegendő a tervezett telepítés megyéjét megadnunk, a további részletek egyeztetése céljából keresni fognak bennünket.

De hogyan is működik egy napelem rendszer? A Nap elektromágneses sugárzásából a napelemek képesek egyenáramot termelni. Ezt azt egyenáramot az inverter alakítja át váltakozó árammá, amit használunk, majd a kétirányú villanyóra segítségével tudjuk a nem felhasznált energiát (amit átadunk a szolgáltatónak) visszavételezni, ha szükségünk van rá.

Az oldalról azt is megtudhatjuk, hogy az elmúlt években a napelem rendszerekkel kapcsolatos kis- és nagyberuházások száma is folyamatosan nő, amely azt jelenti, hogy nem csak a háztartások, hanem a cégek, intézmények is fontosnak tartják a megújuló energiaforrásokba való invesztálást, környezetünk megóvását – ez igazán örvendetes hír. A környezetkímélő energiaellátás fontosságának terjesztése ugyanis közös ügyünk, amely iránt a napelemrendszer.info is elkötelezett: az edukációval, széles körű tájékoztatással ugyanis segítenek eloszlatni azokat a kétségeket, kérdéseket, amelyek bármelyikünkben felmerülhetnek, ha a napenergia kerül terítékre.

A jelmondat akár lehetne a következő is: Napelem rendszer családi házra 2021-ben! Ez ugyanis a küldetése a napelem rendszer iránt elkötelezett oldalnak. Ha meggyőzött a sok információ, néhány adat megadásával egyből árajánlatot is tudunk kérni tőlük egy űrlap segítségével.

Azonban nem csak hasznos információkkal, hanem konkrét adatokkal is bőven szolgálnak az érdeklődőknek. Fontos szempont ugyanis – valljuk be, hogy az egyik legfontosabb -, hogy mekkora költségekkel számolhatunk. Ugyan minden napelemhez egyedi árajánlat készül, azért hozzávetőleges árakkal tudunk előre kalkulálni.

Egy 3 kW-os rendszer telepítésének ára például 1.200.000-1.700.000 Ft között alakul, mindezt a tartószerkezet, a panelek és az inverter márkája és típusa befolyásolja, hasonlóan a többi kW-os rendszerhez.

Egy 4 kW-os rendszer ára akár 2 millió Ft is lehet, míg egy 5 kW-os maximum 2.300.000 Ft.

Egy 10 kW-os rendszer minimum 3.400.000 Ft-ot kóstál, míg a 15 kW-os minimum összege 4.800.000 Ft, a maximum 5.200.000 Ft.

20 kW-os rendszer esetén 6.100.000 és 6.600.000 Ft között mozognak az árak.

Azt se felejtsük el, hogy most különböző támogatások is elérhetőek, amelyeket napelem rendszer kiépíttetésére is fordíthatunk, például itt az otthonfelújítási támogatás, amelyről a honlap is részletesen ír. Ez gyermeket nevelő családok részére a legjobb megoldás, de 2021 őszén egy kifejezetten napelem telepítésére kiírt pályázatot is indított a kormány, ezek feltételeiről is olvashatunk a napelemrendszer.info-n.

Én nagyon örülök, hogy napelem rendszerre váltottam, ugyan még kell pár év ahhoz, hogy visszahozza az árát, de egy percig sem bántam meg a döntésem.