Nem mindegy, hogy miként olvasunk

Kultúrát fogyasztani nem csak örömteli tevékenység, de szükséges is. Persze nem olyan értelemben, mint a kenyér meg a víz, de a lelkünk és az agyunk egészségéhez elengedhetetlen. Tanulhatunk a könyvekből, a színdarabokból, a festményekből, és persze a filmekből is, amellett, hogy kiváló időtöltés egyedül és másokkal is. De hogyan olvassunk?

Én legszívesebben papír alapon olvasok. Persze időnként a telefonomon, vagy a monitoron is kénytelen vagyok hosszabb szövegeket áttekinteni, de az soha nem az igazi. Ennél jobb megoldás, ha ebook olvasón igyekszünk magunkba szívni a szövegeket, de szerintem a legjobb, ha papíralapon fogyasztjuk a kultúrát.

Ha te is így gondolod, és szeretnél valamit kinyomtatni, akkor érdemes lehet felmenni a Toner | Ingyenes Kiszállítás honlapra. A Toner | Ingyenes Kiszállítás fül alatt a tonereket találhatjuk, de a nyomtatóalkatrész.hu természetesen minden egyéb nyomtatási kelléket is a vásárlók rendelkezésére bocsát. A menüpontok két sorban helyezkednek el. Az első sorban van a “kiszállítás”, a “kapcsolat” és a “blog” felirat. Az alsó sorban található a “toner”, s “tintapatron”, az ” egyéb lézerkellék” a “festékszalag és film” és a “papír” menüpont.

Toner | Ingyenes Kiszállítás

A weblap jó tulajdonsága, hogy nem csak egyszerű webshopként működik, hanem blogot is találunk rajta. Ezen a blogon olvashatunk például a megfelelő nyomtató kiválasztásáról. A tökéletes nyomtató megtalálásakor elsősorban az a fontos, hogy a készülék kiszolgálja minden igényünket, és gazdaságosan üzemeltethető legyen. Lássuk, hogy milyen készülékek közül válogathatunk.

Vannak tintasugaras nyomtatók. Ezek a készülékek kifejezetten olcsók, akár már 10 ezer forint alatt is találunk néhányat, ezeket fekete-fehér és színes patronnal együtt csomagolják. Persze ezek a patronok nincsenek teljesen megtöltve, leginkább azt a célt szolgálják, hogy ki tudjuk próbálni a frissen beszerzett nyomtatónkat. Sajnos a további patronok nem olcsók, a két patron ára együttesen akár több is lehet mint a nyomtató. A hátrányuk még, hogy ha sokáig nem használjuk, akkor beszáradhat a nyomtatfejt, amit így muszáj cserélni.

A multifunkciós tintasugaras nyomtatók a technológiájukból adóan nagyjából ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tintasugaras nyomtatók. A különbség annyi, hogy ezekkel szkennelni és fénymásolni is lehet. Az áruk ezeknek is alacsony, viszont a kivitelezés minősége hagy maga után kivetnivalót, és bizony a fenntartásuk is drága. Szinte soha nem ajánlott a megvásárlása, mert jobb tintás vagy lézernyomtatót vehetünk szkennelés funkció nélkül, ha pedig fontos a szkennelés, akkor vehetünk egy különálló szkennelőt. Persze ha nem használjuk sokat, vagy nincsen elég helyünk, akkor elképzelhető, hogy ilyen készüléket a legcélszerűbb beszerezni.

Jöjjenek a monokróm lézernyomtatók. Ezek a tintasugaras készülékekkel ellentétben festékport használnak a nyomtatáshoz, ez pedig nem tud beszáradni, így nem baj, ha egy ideig nem használjuk. A beszerzése drágább, mint a tintasugaras társáé, de a fenntartása kevesebbe kerül, és a nyomtatási sebesség magasabb. Ha nincs szükség színes nyomtatásra, akkor szinte bármikor ajánlható.

Ebből a típusból is vannak multifunkciósak, amikkel szkennelni és másolni is lehet. Ez leginkább kisebb irodákba vagy otthonra lehet jó választás.

A színes lézernyomtatók pont úgy működnek, mint a monokróm társaik, csak – mivel színesen is nyomtatnak – nem elég bele egy patron. Ezek a gépek sajnos kifejezetten drágák, de ha egyszer kifizetünk rá egy nagyobb összeget, akkor már olcsóbb fenntartani. Fontos még megemlíteni, hogy egy lézernyomtatónak kicsit mások a színei, mint a tintasugaras gépeknek. Leginkább egy újság vagy nyomdai kiadvány kinézetére fognak hajazni.

Végül, de nem utolsó sorban, vannak mátrix nyomtatók is. Ezeket számlák, több példányos iratok kinyomtatásához használták korábban, ma már inkább csak speciális helyzetekben van rájuk szükség.