Használt napelem vásárlása nem egy megszokott dolog

Szeretem a kultúrát, ezért minden évben igyekszem meglátogatni kulturális intézményeket. Szerencsére a fővárosban élek, ezért rengeteg lehetőségen van arra, hogy meglátogassak egy múzeumot, könyvtárat vagy színházat. A jövőhétre is sikerült lefoglalnom két jegyet az Operába, ahova párommal megyünk majd. Nagyon várjuk a eseményt, de előtte mindenképpen el kell intéznünk a használt napelem rendszer vásárlását, hiszen már évek óta rágódunk rajta és végre sikerül hozzájutnunk.

A használt napelemek előnye, hogy jóval olcsóbban be lehet szerezni őket, mint egy újonnan gyártott kivitelt. Nagyon nehéz olyan helyet találni, ahol ez megvalósítható, mivel nem gyakori, hogy valaki eladná a napelem rendszerét. Nyilván már előre tudtuk korábban, hogy nem fogjuk tudni kifizetni a teljes árát, ezért is vártunk arra a lehetőségre, hogy valaki eladja a sajátját.

Biztosan sokatokat érdekel, hogy vajon miért is olyan jó egy napelem rendszer, hogy évekig vártunk egy használt darabra. A napelemesrendszerek.info segítségével igyekszem összefoglalni a napelemek előnyeit. A napelemek egy ún. fotovoltaikus rendszer, amelyek a nap fényenergiáját használják fel arra, hogy elektromos áramot termeljenek. Sokan hallottak már napelemekről, de szerintem kevesen tudjuk, hogy pontosan hogyan is működik. A legtöbben valószínűleg a fotovoltaikus szóról sem hallottak még. A „foto” előtag görögül fényt jelent, még a volt a jól ismert elektromechanikus cellát jelenti. Így hát teljes mértékben logikus az elnevezése, habár kicsit idegennek tűnhet, ezért is egyszerűbb használnunk a napelem kifejezést a köznyelvben. A fotovoltaikus rendszeren keresztül termelt energia még nem használható fel rögtön eszközeink működtetésére, előtte még át kell alakítanunk. Erre a műveletre az inverter képes, amely összekötőként képes működni, és így a napelem által termelt energia már használható lesz berendezési tárgyainkon.

Mivel nem tudtuk biztosra, hogy a házunk alkalmas-e egy napelem rendszer telepítésére, így egy ismerősünkön keresztül meg tudtuk nézetni, hogy hol lehet kiépíteni a rendszert a későbbiek folyamán. Sajnos nem mindenhol lehetséges egy napelem rendszer telepítése, bizonyos feltételeknek meg kell felelnie a teleknek vagy háznak. A napelem rendszereket olyan helyre kell tenni, ahol egész évben megfelelő mennyiségű napfény éri a cellákat. Erős tetőszerkezet is szükséges, hiszen a napelem rendszer celláit el kell tudja bírni, mert elég nehezek. Ha lehetséges kevés árnyékoló környezeti elem, és olyan dőlésszög, amelyben a legoptimálisabban érkezik a napfény. A teljesítmény és a méret is kulcsfontosságú, hiszen nem minden ház alkalmas minden mérethez vagy teljesítményhez, ezért a felmérés során már ezt is eldöntik a szakemberek. Ismerősünknek hála már előre tudtuk, hogy milyen napelem rendszert kell néznünk, ahhoz, hogy egyszerűen be tudják építeni a számunkra, így ezzel nem volt semmi probléma.

Ugyan az ismerősünk sok mindenben tudott segíteni, de azt ő is elmondta, hogy a tényleges beszerelés előtt azért szükséges lesz egy konkrét tervezésre, amelyre ki kell hívnunk egy szakembert. A felmérés és tervezés során előre kijelölik, hogy az invertert hova és hogyan tudják csatlakoztatni, hogy még a ház esztétikai értéke is megmaradjon.

Nagyon örülünk, hogy lehetőségünk nyílt egy használt napelem rendszert vásárolni a házunkhoz, amely rendkívül megtérülő, hiszen nem kell havi számlákat fizetnünk, így jelentős teher esik le a vállunkról.