Duguláselhárítás a könyvtárban

Sajnos manapság már egyre kevesebben járnak könyvtárba. Ezt valamilyen szinten meg is értem, hiszen egyszerűbb az internetről megrendelni (esetleg letölteni) az adott kiadványt, illetve sokan használnak e-book olvasót is, ami sokkal praktikusabb a papír alapú könyveknél. Sok esetben azonban nem is csak arról van szó, hogy nincs kedvük az embereknek elmenni a könyvtárig, hanem egyenesen kerülik az olvasást. Kikapcsolódásként egyre többen választják inkább a számítógépes játékokat és hasonló modern kütyüket. Ezek azonban nem igazán mondhatók kulturális tevékenységnek, és bár ugyanúgy kikapcsolódást nyújtanak, nem fejlesztik annyira a képzelőerőt és a szókincset, mint egy-egy regény. Én szerencsére olyan közegben nevelkedtem, ahol mindig is fontos szerepet töltött be a kultúra és az olvasás szépsége. Édesapám mindig kölcsönadta a saját kedvenceit, amik általában klasszikusok, ifjúsági regények voltak. Amikor pedig otthon kifogytam az olvasnivalóból, elkezdtem könyvtárba járni, és ezt a szokásomat azóta is tartom.

Nincs is jobb annál, mikor egy fárasztó nap után beülsz a csendes helyiség egyik fotelébe, és belemélyedsz egy izgalmas történetbe. Számomra minden könyv olvasása olyan, mintha egy újabb személlyel találkoznék, akinek megismerhetem a gondolkodásmódját és személyiségét, miközben mesél nekem.

Néha ki is kölcsönzöm és hazaviszem a könyveket, főleg akkor, ha egy terjedelmesebb műről van szó. Általában azonban szeretek a könyvtárban üldögélni, mert van valami vonzó számomra abban az atmoszférában.

Újabban azt a célt tűztem ki magamnak, hogy elolvasom azokat a külföldi klasszikusokat, amik eddig valamiért kimaradtak az életemből. Múlt hét pénteken délután, miután befejeztem a munkát, szokás szerint a könyvtár felé vettem az irányt, hogy magamba szívhassak egy kis kultúrát. Nagyon vártam, hogy belekezdhessek a legújabb történetbe a listámon: ez éppen az 1984 volt Orwelltől, ami már régóta izgatta a fantáziámat. Nagyjából tudtam, miről szól, de azért a cselekmény nagy része újdonság volt nekem. Olvasgattam tehát a könyvtárban, és már éppen kezdett nagyon érdekessé válni a sztori, amikor is észrevettem, hogy a könyvtáros tanácstalanul álldogál a mosdó előtt. Mivel jóban vagyunk, odamentem hozzá, és megkérdeztem, mi a gond.

A gond nem volt kicsi: eldugult az intézmény egyetlen vécéje, és a víz már-már kifolyt belőle, gyakorlatilag használhatatlanná vált. Nagyon nagy szerencse, hogy pont ott voltam, hiszen az előző hónapban nálunk is éppen ez a probléma állt fenn, így tudtam, kit kell hívni. Gyorsan be is írtam a keresőbe, hogy SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében, és megmutattam a könyvtárosnak a vizszereles.net weboldalát. Azt tanácsoltam, hogy hívja fel őket, és mondja nekik azt, hogy sürgős segítségre lenne szükség. Így is történt, a szakemberek pedig biztosítottak minket afelől, hogy 1-2 órán belül megérkeznek.

Amíg a vízszerelőket vártuk, leültünk a könyvtárossal beszélgetni. Elkezdtem neki mesélni arról, hogy milyen jó tapasztalatom van a vizszereles.net munkatársaival, és hogy azóta mindenkinek őket ajánlom. Az egyik nagy előnyük az, hogy a weboldalon ígért 1-2 órás kiérkezést valóban tartani tudják, éppen úgy, mint a szolgáltatásuk magas színvonalát. Apropó weboldal, gyorsan el is kezdtem bemutatni a könyvárosnak, hogy mennyire profi és könnyen kezelhető online felülettel rendelkeznek. A főoldalukon modern design segíti az átláthatóságot, onnan pedig további aloldalakon keresztül részletesen át lehet tekinteni azt, hogy mi mindennel foglalkoznak.

A vizszereles.net előnye a konkurenciával szemben nem csak abban rejlik, hogy övék az egyik leggyorsabban elérhető SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében, hanem az is fontos szempont, hogy ők valóban alapos munkát végeznek, szemben rengeteg másik, magát profinak tituláló egyénnel, aki csak tessék-lássék végzi el a feladatot (ne adj’ isten még többet árt, mint használ). Ezek a szakemberek azonban különös figyelmet fordítanak arra, hogy a problémát teljes mértékben, kifogástalanul elhárítsák. Emiatt a szerelés folyamata az átlagosnál valamivel tovább tarthat, viszont ezt megéri kivárni, ugyanis biztosak lehetünk abban, hogy a szakemberek valóban tartós megoldást fognak nyújtani (szemben azokkal, akik 10-15 perc alatt végeznek, és ráfogják, hogy “jól van az úgy”).

Az elvégzett munka minőségére egyrészt garancia lehet a 30 éves tapasztalat, amivel szakértőik rendelkeznek, illetve a minőségi, korszerű alkatrészek használata. Ha azonban ez nem lenne elég meggyőző valakinek, akkor sem kell aggódni, hiszen tényleges garanciájuk magában foglalja bármilyen munka újbóli elvégzését, ha az adott rendszerrel vagy eszközzel még a javítás után is probléma adódna. Az ilyen eset persze nem gyakori, hiszen ők igyekeznek mindent a lehető legjobban megcsinálni már elsőre is.

A könyvtárosnak azt is elmeséltem, hogy a vízszerelés.net-nél olyan számlát állítanak ki, amit a biztosítók is elfogadnak, így a jövőben is nyugodtan igénybe vehetik a szolgáltatásukat, ha bármilyen probléma akadna. Nem csak dugulásokra kell itt gondolni, mint ami most éppen történt, hiszen ők ezerféle feladattal meg tudnak birkózni. Akit érdekel, hogy mi mindennel foglalkoznak, az rá is kereshet az oldalukra (vagy akár beírhatja a keresőbe, hogy SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében, és úgy is rájuk lelhet), de röviden én is összefoglalom ezeket, hiszen a könyvtárosnak is ezt tettem. Egyébként mikor idáig jutottunk a beszélgetésben, pont megérkeztek a vízszerelők. Megnéztem, mennyi az idő, és meglepetésemre alig egy óra telt el a hívás óta. Ezzel felülmúlták még a múltkorit is, amikor hozzám másfél órán belül jöttek ki.

Nem is húzták sokáig az időt, hamar nekiláttak a munkálatoknak. Miközben dolgoztak, én újra megnyitottam a weboldalukat, és tovább magyaráztam a könyvtáras hölgynek. A vizszereles.net-en szerencsére részletesen le van írva minden, ami érdekelhet minket ebben a témában. Olvashatsz arról, hogy mi minden tartozik a vízszerelés kategóriájába, illetve a többi szakterületükről is: legyen az csatornázás, csőtörés, dugulás, fűtésszerelés, rájuk mindenben lehet számítani. A hölgy különösen érdeklődött a csatornakamerázás iránt, ugyanis ilyesmiről még nem hallott. Erről még én sem olvastam azelőtt, úgyhogy megnéztük az erről szóló aloldalt. Mint megtudtuk, ennek a korszerű módszernek az a lényege, hogy egy flexibilis kamerát leeresztenek a csatorna azon részeire, ahová szabad szemmel nem, vagy csak nehézségek árán lehetne belátni. Így sokkal hatékonyabban meg tudják állapítani, hogy annak melyik részén van a probléma, rengeteg időt megspórolva ezzel mindkét fél számára. Ilyenkor nem kell ugyanis teljes falakat kibontani, csak azt a részt, ami feltétlenül szükséges a javításhoz. Lenyűgözött minket, hogy ma már ilyen eszközök is a szakemberek rendelkezésére állnak.

Nem ért nagy meglepetés, amikor a szerelők végre kijöttek a helyiségből, és közölték, hogy a javítás sikeres volt. Látszik, hogy nem viccből írták ki az oldalukra azt a 30 éves tapasztalatot, hiszen tényleg olyan profin dolgoznak, ami ennyi év után elvárható. Biztos vagyok benne, hogy a vizszereles.net a Te problémádat is meg tudja oldani, ha bármi olyasmiről van szó, ami SOS vízszerelés Budapesten és Pest megyében.

A könyvtáros nagyon hálás volt, amiért segítettem neki a dugulás elhárításában. Én viszont azt mondtam, hogy ne nekem köszönje, hanem a vizszereles.net munkatársainak, és ezzel vissza is tértem az Orwell-regény olvasásához.