A pálinkafőzés családunk hagyományainak része, de mi van a pólókkal?

Mindig is szerettem más népek kultúrájáról olvasni, egyik kedvenc sorozatom a még a kétezres évek körül készült Világfalu volt. Természetesen az azonos című könyvet is érdeklődéssel forgattam. Furcsa belegondolni, de tulajdonképpen az is hozzátartozik egy nép kultúrájához, hogy hogyan használják az illemhelyiséget, vagy hogyan viselkednek, amikor azt asztalt ülik körül. Születés, halál, gyász, megannyi dolog, amiben a világ népei különbözőképpen gondolkodnak. Mindezt aszerint, ahogyan azt életkörülményeik, eredetük, neveltetésük, hagyományaik meghatározzák.

A témával kapcsolatban persze az is mindig eszébe jut az embernek, hogy vajon ő magyarként milyen benyomást tesz más népekre? Tetszenek -e hímzésmintáink, ízlik -e a töltött káposzta vagy a pálinka? Nem néznek-e furcsán ránk furcsán azok a nemzetek melyek országaiban nem szokás névnapot ünnepelni? Országházunkat a világ egyik legszebb épületének tartják, de vajon tudják-e, hogy a kisvárosok lakosságának milyen magas hányada él még a mai napig is az úgynevezett Kádár-kockákban?

Mi a családban nagyon szeretjük a magyaros kajákat és bár szoktunk a kínaiból is rendelni, nem telik el hétvége anélkül, hogy húsleves, csirkepaprikás vagy egy jófajta pörkölt ne kerülne az asztalra. Emellett szeretjük a jó minőségű pálinkát, hétvégén ebéd előtt le is szoktunk gurítani egy-egy kupicával.

Apukámnak szőlője és szilvása is van, nagyon kellemes tájjellegű borokat készít saját termelésű szőlőből. A gyerekeket egészen pici koruktól visszük a „hegyre”, hogy lássák, szeressék a természetet és figyeljék, hogyan fejlődnek a gondozott növények.

Mivel férjem és édesapám is elég nagy „pálinkás” tesóimról nem is beszélve, arra gondoltam, hogy a következő szilvaszedés és pálinkafőzés alkalmával meglepem őket: Csináltatok nekik egy vagány egyenpólót, hogy a munka is jobb hangulatban teljen.

A pólókat a lolmarkt hu póló webáruházból szoktam megrendelni. Jó minőségű, egyedi és vicces darabokat lehet ott kapni. Rendeltem már onnan családi szettet magunknak karácsonyra, de sok születés-és névnapi ajándékot is választottam már ebből a webshopból. A kezdőlapon látszik, hogy a pólók tematika szerint is rangsorolva vannak. A kínálat nagyon széles, ha nem lenne kategorizálva, annyira nem is lenne egyszerű eligazodni a pólók, felsőrészek rengetegében. Nagyban megkönnyíti a dolgot és a keresgélést, hogy a népszerű termékeket csoportosították. Ezek szerint vannak pólók apáknak, anyáknak, nagyszülőknek, kismamáknak. A választékban fellelhető a már említett családi szett, de nagyon jópofa páros összeállításokat is lehet kapni.

Ha a haverunk gamer, vagy anime rajongó, vagy éppen a mezőgazdaságban traktorozik és  születésnapja lesz, itt biztosan fogunk ajándékot találni neki. De nagyon népszerűek a filmes termékek és nem utolsó sorban a poénos feliratokkal és képekkel ellátott darabok is.

Ha konkrét elképzelésünk van, használhatjuk a keresőt, de van egy praktikus szűrő is a lolmarkt hu kezdőoldalán. Ebben meg tudjuk adni, hogy kinek, és milyen alkalomra keresünk pólót és ezt követően válogathatunk a megadott szempontok szerint szűkített termékkörben.

Egyedi elképzeléseket is megvalósítanak, ha ilyesmiben gondolkodunk, a kapcsolat menüpont alatt megadott elérhetőségek valamelyikén keressük fel az ügyfélszolgálatot. A kiszolgálás előzékeny és udvarias, az elvégzett munka gyors és pontos.

Nemcsak pólókat, hanem kapucnis felsőket és stílusos egyedi vászontáskákat is találunk a webshopban. A honlap felülete letisztult és áttekinthető, a képek jó minőségűek, szépek és részletgazdagok. A vásárlást egyszerűen le tudjuk bonyolítani. A termékek magas minőségű pamutanyagból készülnek. A feliratokat, ábrákat pedig modern nyomtatási technológiával teszik az pólókra, hogy tartósak és mutatósak legyenek.

A gyakran ismételt kérdések menüpont alatt részletesen le vannak írva az anyagok kezelésével kapcsolatos útmutatók is. Érdemes a pólókat kímélő programon, 30-40 fokon, kifordítva mosni. Vasaláskor pedig figyelni kell arra, hogy a feliratok és minták ne érintkezzenek közvetlenül a forró vasalótalppal, mert akkor könnyen sérülhetnek. Ezért érdemes a felsőket a feliratos részen a visszájára fordítani, vagy sütőpapírt használni vasaláskor.

Az egyes termékek esetében legalább 7-8 féle színből és méretből tudunk választani. A méretezés a szokásos S-XXL tartományban történik, a megfelelő kiválasztásához pedig külön mérettáblázat is rendelkezésre áll. H 2-3-4 XL méretre van szükségünk, azt is be tudjuk szerezni, mert ebből is tartanak készletet. A különbség annyi csupán, hogy ezeknél a méreteknél az igényt külön kell az ügyfélszolgálatnak jelezni.

Külön menüpontban hívják fel a figyelmet a méretválasztásra és arra, hogy ennél a pamutmárkánál a női méretek valamelyes szűkebbek, a férfiaknak valók pedig bővebbek a megszokottnál.

Ha a mérettel probléma akad, a kiszállítástól számított 14 napon belük díjmentesen van cserére lehetőség.

A termékek rövid vállalási határidővel készülnek el, itt nem kell egy hetet várni arra, hogy az áhított termékek megérkezzenek. A délelőtt 10 óráig megrendelt pólókkal akár már másnap megérkezhet a futár. Ez azért van, mert a rendelések feldolgozása folyamatosan történik, és a beérkezéstől számítva a pólók rövid idő alatt, 1-2 munkanapon belül elkészülnek. 10 000 Ft értékű rendelés felett a kiszállítás ingyenes.

A csomagot GLS futárszolgálat közreműködésével kézbesítik, fizetési módok módok közül a Bariont vagy az utánvétet lehet választani.  az utánvétes fizetésnek minimális plusz költsége van.

Ha a csomagot átadják a futárszolgálatnak, arról a megrendelőt SMS-ben értesítik, csakúgy, mint a várható szállítás időpontjáról. a kiszállítás munkanapokon, 8 és 17 óra között várható.

Ha ennél is gyorsabban szeretnénk vásárolni és nem akarunk a futárra várni, akkor országszerte 13 helyen tudjuk felkeresni a lolmarkt hu üzleteit, Soroksártól kezdve Miskolcon át egészen Debrecenig.

Igaziból csak jó érvek szólnak a lolmarkt hu mellett, a termékkörük rendkívül változatos, biztosan nem távozik üres kézzel az, aki ajándék után kutat például, áraik kedvezőek, a rendelések pedig villámgyorsan elkészülnek és kiszállításra kerülnek. Itt biztos, hogy mindenki talál ajándékot. Ha nem tudunk választani a meglévő kínálatból, akkor kiélhetjük kreativitásunkat és a saját magunk által megtervezett pólót is megcsináltathatjuk. legyen szó egyéni szövegről, feliratról fotóról, nincs olyan elképzelés, amit ebben a webshopban ne tudnának megvalósítani.   

Én most egy teljesen egyéni elképzelést szerettem volna megvalósítani. Egy pálinkáspohár alá a következő szöveget gondoltam felíratni: A pálinka szívinfarktus okozhat… A póló hátuljára pedig: … ha leejted az üveget. Örültem, hogy ez az ötlet minden további nélkül megvalósítható volt, többször egyeztettünk e-mailen és telefonon is, mire a végleges „prototípus” elkészült.

Mivel fiúknak készült a póló, a sötétkék szín mellett döntöttem, fehér felirattal.  Többféle méretet rendeltem, mivel a család férfi tagjai között vannak soványabbak, izmosabbak és pocakosabbak is.

A csomag a honlapon taglaltak szerint második munkanapon meg is érkezett. A szilvaszedés kezdetének reggelén, miután megettük a „hegyen” a finom fasírtot és pogácsát reggelire, kiosztottam az egyenpólókat.

A srácok örömmel és nevetgélve bújtak bele új pólóikba és megígérték, hogy pálinkafőzésre is mindenképpen ebben fognak majd érkezni. Örülök annak, hogy a mi családunkban is vannak ilyen hagyományok, melyek a személyes kultúránk szerves részei. Én büszke vagyok arra, hogy így élünk és ezek vagyunk mi.