A kultúrának ugyan nem a része, de gyönyörködtetni ugyanúgy tud

Én oda vagyok a kultúráért. Imádom a szép festményeket, a remek és nagyszerű épületeket, a különböző kultúrákat, hiszen mindegyikben lehet találni valami egyedit és szépet, amit esetleg még haza is tudsz hozni magaddal. Szeretem a különböző népek különböző táncait, a színházat, a jó könyveket és még sorolhatnám. Egyszóval mindenben megtudom találni a szépet. És mennyire jó lenne, ha ezzel több ember is így lenne.

A minap egy újságot olvasgatva azon tűnődtem, hogy hogyan lehetne gazdaságosabbá tenni a fogyasztásunkat úgy, hogy a környezetnek jó legyen.

Ekkor eszembe jutott, hogy a napelem pont ilyen. A természet adta dolgokat jól is fel lehet használni és hasznosítani is tudjuk. Utána is olvastam, hogy képben legyek mindennel, amit csak megtudhatod róla. És nem utolsó sorban szerintem még jól is tud kinézni, egy napelemmel felszerelt háztető. A tulajdonosának legalábbis mindenképpen, hiszen ő tudja a legjobban, hogy mennyi pozitív dolgot tud adni. Legalábbis ha én ebbe bele fogok vágni végül, biztos vagyok benne, hogy büszkén és jó érzéssel fogok ránézni minden egyes alkalommal amikor hazaérek vagy kint vagyok a kertben és látom.

Az interneten való keresgélésem közben találtam rá a Napelem pályázatok oldalára. itt minden hasznos információra rálelhettem, amire csak szükségem volt.

Minden hasznos, lényeges dologra kitérnek, és részletesen leírják a tudnivalókat. Ilyen téma például az is, hogy fontos-e a napelem panel mérete. Egy nagyobb napelem nyilván nagyobb teljesítménnyel is tud bírni, azonban ha nincsen extrém erős tető szerkezetünk és extrém magas fogyasztásunk. Ebben az esetben otthonra a kisebb napelemek teljes mértékben megfelelnek és kielégítik az igényeinket. Sőt, még az elhelyezésük is egyszerűbb és a tető sem lesz túlterhelve. Így magánszemélyként mindenképp a minőségnek és a logikának kell dominálnia döntéshozáskor.

Amire még szintén érdemes figyelni, hogy megfelelő szakembereket bízzunk meg a telepítés során. Illetve mielőtt még elkezdődne a munka mindenképpen fel kell mérni a tető állapotát, hogy megfelel-e a kritériumoknak, és alkalmas-e a napelem telepítésre. Ha még nem olvastál volna utána, milyen kritériumoknak kell megfelelnie, megosztom veled most.

Fontos, hogy a tető szerkezete elég erős legyen, a tájolása is fontos, hogy délkeleti vagy délnyugati legyen, a dőlésszögének is optimálisnak kell lennie. Lényeges, hogy ne legyen semmi a mi beárnyékolhatja és nem utolsó sorban meg kell nézni, hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok.

A Napelem pályázatok csapata pont úgy dolgozik, hogy mindezeket először felmérik, majd ezt követően megtudják határozni, hogy mennyi napelemre lesz szükség ahhoz, hogy a jelenlegi áramfogyasztást évek múltán ki tudja váltani a napelem. 8-10 év alatt ez már elérhető, egy megfelelően kivitelezett, megtervezett és minőségi napelemekkel.

De mi a helyzet akkor, ha majd évekkel később bővíteni szeretnéd a napelem rendszered?

Erre is van megoldás. Ilyenkor nem elég csak plusz modult felhelyezni, új inverterre is szükség van. Ennek kiemelten fontos szerepe van a napelem megfelelő működés szempontjából, éppen ezért, ha a Napelem pályázatok csapatával dolgozol együtt, ők olyan 5 éves garanciával dolgoznak, ahol meghibásodás esetén a készüléket egyből cserélik, nem kockáztatnak javításokkal.

Ami viszont engem meglepett, de nagyon szimpatikus volt, az az, hogy még az ügyintézésben is segítenek az ügyfeleiknek. Tényleg azon dolgoznak, hogy az embereknek minél több területen segítsenek és gördülékenyen menjen a munka. A papírmunkában pedig szintén jól tud jönni, ha egy olyan ember segít benne, aki pontosan tudja mi hogyan működik.

Amire még szintén felhívják a figyelmet, bár csak fogalom zavarra ad választ, de a napelem nem egyenlő a napkollektorral. Sokan összekeverik, vagy úgy gondolják, hogy ez a két szó ugyanazt foglalja magába. Az igazság ezzel szemben az, hogy, a napelem a nap fényenergiáját használja fel, amiből elektromos áramot alakít ki. Ezzel szemben a napkollektor a nap hőjét felhasználva vizet melegít. Már ebből is látszik, hogy mi az alapvető különbség a kettő között. Mind technológiában mind eredményben teljesen eltérnek egymástól.

Mindezek után átnéztem, hogy milyen napelem panel méret lehet nekünk megfelelő. Persze ezt nem én döntöm el, hanem majd a szakember, de a kíváncsiság hajtott és szeretek előre tervezni így is.

Amikor eldöntöttem, hogy a Napelem pályázatok oldalán fogok árajánlatot kérni, már semmi kérdés nem maradt bennem és határozottan tudtam azt mondani, hogy én velük szeretnék együtt dolgozni. Náluk éreztem a szakértelmet, a profizmust és azt, hogy valóban segíteni szeretnének. Ez látható volt számomra abból, hogy minden tudnivalót megosztanak, így nem az esetleges tudatlanságot szeretnék kihasználni, abból, hogy még az ügyintézésben is segítenek és tényleg a minőségre törekednek.

Így az első lépést én meg is tettem,árajánlatot kértem, és bíztam abban, hogy minden kritériumnak megfelel majd a tető. A napelem egy hosszú távú befektetés, de ha minőségi és jól átgondolt, megtervezett, akkor mindenképp megtérül. És ez volt az, amit én szerettem volna. Arra vágytam, hogy évekkel később ne csak nekem legyen majd jó, hanem esetlegesen a gyerekeim is élvezhessék és kihasználhassák azt, hogy az áramot a napelem rendszer megoldja. Ezzel nagyszerűen lehet spórolni, és az áramszámlára szánt pénzt másra, lényegesebb/ fontosabb dologra fordítani.

Mert valljuk be, szerintem mindenki tudja mit kezdene azzal a pénzzel, amit most a villanyszámlára félre kell tenni. Félretenné, befektetné, a gyerekére költené, és megadna neki valamit amit most esetleg nem tud, vagy van amit már régen kinézett magának és ennek segítségével hamarabb megkapná. Ezt a sort lehetne még folytatni rengeteg példával, hiszen ahány ember annyi példa és lehetőség.

Ettől függetlenül egy a lényeg.

Ha hosszú távon szeretnénk gondolkozni, és megtehetjük, akkor mindenképp érdemes elgondolkozni a napelemen. Később, 8-10 év múlva nagy könnyebbséget tud majd okozni számunka.

De döntsünk okosan! Amire a napelem pályázatok oldala is felhívja a figyelmet: Nem szabad a napelemnél a spórolást előnyben részesíteni. Lehet, hogy az egyik napelem olcsóbb, de minőségben viszont nincs ugyanazon a szinten mint a kicsit drágább. Ez azt eredményezheti, hogy a kívánt eredményt évek múltán sem fogjuk tudni elérni. Ezért érdemes megfelelő szakemberekre bízni a munkát, akiknél a minőség az első helyen áll. Akik mindent megtesznek a cél érdekében, hogy Te elégedett legyél, és a befektetésed megtérüljön.

Ha te még csak gondolkozol azon, hogy belevágj ebbe, és több információra lenne szükséged, akkor a napelem pályázatok csapatát bátran keresheted. Ők biztosan tudnak minden kérdésedre releváns választ adni és valóban azon lesznek, hogy neked segítsenek. Miután elolvasod az összes tudnivalót, amit az oldalukon meg lehet találni, biztos vagyok benne, hogy máris többet fogsz tudni, mint mielőtt meglátogattad volna az oldalukat.